01-tkw-hommel.jpg
02-Kern_Gemert.jpg
03-Kern_Handel.jpg
04-Kern_De_Mortel.jpg
05-Kern_Elsendorp.jpg
06-Kern_Bakel.jpg
07-Kern_Milheeze.jpg
08-Kern_De_Rips.jpg
previous arrow
next arrow
Shadow

De zesde LP tip

Er zijn er nogal wat, Britse bands die belangrijk zouden worden in de ontwikkeling van de muziek, die ook ver na het uiteenvallen van de band en zelfs decennia later nog invloed zouden houden. De meest bekende band die aan die omschrijving voldoet, is The Beatles. De keuze welk album nu hun allerbeste is, kan moeilijk gemaakt worden omdat veel van hun albums best verschillend van elkaar zijn, maar ieder toch van grote muzikale hoogte zijn.

Ik kies niet voor Revolver, The White Album of Sgt Peppers, maar tip hier Abbey Road, het album uit de nadagen van de Beatles (1969) met de veel besproken albumhoes met overstekende Beatles op een zebrapad.

Wie deze albumhoes nooit gezien heeft, zal of hoogbejaard of nog in de schoolbankjes zitten.

Abbey Road is de naam van de straat waar de Beatles hun opnamestudio hadden en waar het merendeel van hun nummers opgenomen werden.

Abbey Road is de laatstopgenomen elpee van de band (hoewel Let It Be later werd uitgebracht). Na het mislukken van de Get Back-sessies wilden de bandleden nog een goed album maken voor ze uit elkaar gingen. Volgens recensenten is Abbey Road een zeer goed album; vooral kant twee werd gewaardeerd. Op deze kant van de plaat staat een medley van afgemaakte en onafgemaakte nummers, met als terugkerend element You Never Give Me Your Money.

Het verhaal van de hoes:

De foto op de albumhoes laat The Beatles zien op het zebrapad voor de Abbey Road Studios in Londen. Het album is dan ook genoemd naar Abbey Road, de straat waar het zebrapad zich bevindt. Het idee voor deze hoes kwam van Paul McCartney. De foto werd genomen op 8 augustus 1969 door Iain MacMillan. Hij had slechts tien minuten de tijd om de foto te maken. Abbey Road was het eerste en enige Beatles-album waarop de naam van de band noch de naam van het album op de voorkant van de hoes staat vermeld. (De volkswagen kever aan de linkerkant van de weg duidt wel op "Beetle"(kever). Op de achterkant staat wel heel groot "The Beatles" en "Abbey Road" vermeld. Deze hoes is een van de beroemdste geworden in de muziekgeschiedenis.

PID (Paul Is Dead):

De hoes was de directe aanleiding tot de Paul-Is-Deadtheorie (PID). De PID-hints op de hoes zijn de blote voeten van Paul McCartney, de sigaret die de linkshandige McCartney in zijn rechterhand houdt, de Volkswagen Kever met het nummerbord "LMW-28IF", wat zou staan voor Lady McCartney Weeps (mevrouw McCartney huilt). If is Engels voor "als". Als Paul McCartney nog in leven was op het moment van de foto, zou hij 28 jaar zijn. Op de achterkant van de hoes zou bovendien een verdwaalde 3 te vinden zijn, wat erop zou wijzen dat er slechts drie Beatles over waren.

Nummers
Kant één
1. Come Together (Lennon) Lennon 4:20
2. Something (Harrison) Harrison 3:03
3. Maxwell's Silver Hammer (McCartney) McCartney 3:27
4. Oh! Darling (McCartney) McCartney 3:26
5. Octopus's Garden (Starkey) Starkey 2:51
6. I Want You (She's So Heavy) (Lennon) Lennon 7:47

Kant twee
1. Here Comes the Sun (Harrison) Harrison 3:05
2. Because (Lennon) Lennon/Harrison/McCartney 2:45
3. You Never Give Me Your Money (McCartney) McCartney 4:02
4. Sun King (Lennon) Lennon/Harrison/McCartney 2:26
5. Mean Mr. Mustard (Lennon) Lennon 1:06
6. Polythene Pam (Lennon) Lennon 1:12
7. She Came in Through the Bathroom Window (McCartney) McCartney 1:57
8. Golden Slumbers (McCartney) McCartney 1:31
9. Carry That Weight (McCartney) McCartney 1:36
10. The End (McCartney) Lennon/Harrison/McCartney/Starkey 2:05
11. Her Majesty (McCartney) McCartney 0:23

Here comes the Sun