01-tkw-hommel.jpg
02-Kern_Gemert.jpg
03-Kern_Handel.jpg
04-Kern_De_Mortel.jpg
05-Kern_Elsendorp.jpg
06-Kern_Bakel.jpg
07-Kern_Milheeze.jpg
08-Kern_De_Rips.jpg
previous arrow
next arrow
Shadow
De eenentwintigste elpee tip
 
Iron Butterfly is een Amerikaanse psychedelische-rockband die zijn hoogtepunt kende eind jaren zestig van de 20e eeuw.
 
Ze werden bekend door hun grootste hit In-A-Gadda-Da-Vida van het gelijknamige album. Door hun psychedelische geluid worden ze voornamelijk geassocieerd met de hippiecultuur. Het album 'In-A-Gadda-Da-Vida' behoort tot de 40 best verkochte albums ooit, met meer dan 30 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd.
 
Doug Ingle, Ron Bushy, Lee Dorman en Erik Brann namen het tweede album, In-A-Gadda-Da-Vida op met daarop het gelijknamige nummer, dat 17 minuten duurt. Dit nummer werd in een ingekorte versie een hit, kwam in de Amerikaanse Top-30 en bezette in Nederland de negende plaats in de Top 40. Tegen het einde van 1970 waren er drie miljoen exemplaren verkocht en het album won in december 1968 goud bij de RIAA.
43906 photo of iron butterfly
 
Het is een merkwaardig verhaal hoe het nummer (en later ook de elpee) aan haar titel kwam. Doug Ingle had het lied geschreven en Ron Bushy verstond de tekst niet goed toen hij die navroeg bij de stomdronken Ingle. Waar de titel hoorde te zijn "In the garden of Eden" verstond hij "In a gadda da vida". Eenmaal nuchter besloot Ingle dat deze titel fraaier was en zo bleef het dan ook.
 
 
Kant één
 
1. Most Anything You Want  3:44
2. Flowers and Beads  3:09
3. My Mirage  4:55
4. Termination (Erik Brann, Lee Dorman) 2:53
5. Are You Happy  4:31
 
Kant twee
 
1. In-A-Gadda-Da-Vida  17:05