01-tkw-hommel.jpg
02-Kern_Gemert.jpg
03-Kern_Handel.jpg
04-Kern_De_Mortel.jpg
05-Kern_Elsendorp.jpg
06-Kern_Bakel.jpg
07-Kern_Milheeze.jpg
08-Kern_De_Rips.jpg
previous arrow
next arrow
Shadow

De vijfde LP tip

De vijfde LP tip van de week moest wel haast van deze britse superband komen. Welk album het moest gaan worden was geen eenvoudige keuze. Uiteindelijk was mijn persoonlijke voorkeur voor het nummer Shine On You Crazy Diamond bepalend.

Wish You Were Here is het album van Pink Floyd, dat in 1975 verscheen. Het is één van de meest succesvolle albums van de groep.

Na het succes van het voorgaande album The Dark Side of the Moon moest de band met een vervolg komen. Het basismateriaal voor dit nieuwe album kreeg door middel van live-optredens vorm. De volgende nummers zouden op het album komen: "Shine On You Crazy Diamond," "You Gotta Be Crazy" en "Raving and Drooling". Echter tijdens het creatieproces werd "Shine On" te lang voor een enkele zijde van een langspeelplaat (lp) en moest in twee delen gesplitst worden.

Roger Waters overtuigde de rest van de band dat ze de andere twee nummers moesten schrappen. Deze twee zouden twee jaar later op het album Animals alsnog uitgebracht worden, onder de titels "Dogs" en "Sheep". Tussen de twee "Shine On"-delen werden door Waters drie nieuwe composities gemaakt. Deze verwijzen naar de omstandigheden van en rondom de band in die tijd. "Wish You Were Here" is een ode aan voormalig bandlid Syd Barret, terwijl "Welcome to the Machine" en "Have a Cigar" over de gekte in de muziekindustrie gaan.

Omdat Roger Waters zijn eigen zangkunsten niet vertrouwde, werd Roy Harper gevraagd om Have A Cigar in te zingen. Harper was een labelgenoot (Harvest) van de Floyd en was twee deuren verder bezig zijn album H.Q. op te nemen.

Tijdens de opname van Wish You Were Here begonnen de spanningen tussen de bandleden op te lopen. Dit album is ook voorlopig het laatste album waarop Richard Wright credits kreeg voor het meeschrijven aan het resultaat. Roger Waters zou bij de volgende albums steeds meer de output van de band gaan bepalen.

Bijzonderheden:
In de laatste seconden van het album speelt Wright het refrein van hun oude nummer "See Emily Play".
De vier noten gespeeld aan het begin van "Shine On" komen in alle nummers terug.

 

Nummers:

1. Shine On You Crazy Diamond (Parts I-V) (David Gilmour/Roger Waters/Richard Wright) 13:31
2. Welcome to the Machine (Waters) 7:27
3. Have a Cigar (Waters) 5:08
4. Wish You Were Here (Gilmour/Waters) 5:39
5. Shine On You Crazy Diamond (Parts VI-IX) (Gilmour/Waters/Wright) 12:23

Wish You Were Here