01-tkw-hommel.jpg
02-Kern_Gemert.jpg
03-Kern_Handel.jpg
04-Kern_De_Mortel.jpg
05-Kern_Elsendorp.jpg
06-Kern_Bakel.jpg
07-Kern_Milheeze.jpg
08-Kern_De_Rips.jpg
previous arrow
next arrow
Shadow

Lorem Ipsum.....

Je bent ze vast en zeker wel eens tegengekomen, onbegrijpelijke teksten die vaak starten met "Lorem Ipsum". De tekst doet tamelijk Latijns aan, maar wat is het nu eigenlijk en waarom zie je ze zo vaak op websites die nog in ontwikkeling zijn of op voordrukken van folders en dergelijke.

Lorem ipsum is namelijk een opvultekst die vaak drukkers, zetters, grafisch ontwerpers en dergelijken gebruiken om te kijken hoe een lay-out er grafisch uitziet.

De reden waarom de teksten gebruikt worden door die doelgroep is dat bij een leesbare tekst de lezer afgeleid zou worden door de inhoud, terwijl het alleen om de vormgeving gaat. Bovendien heeft het Lorem ipsum een redelijk normale afwisseling van de verschillende letters en korte en lange woorden, waardoor het beter bruikbaar is dan bijvoorbeeld:

"Dit is een voorbeeldtekst. Dit is een voorbeeldtekst. Dit is een voorbeeldtekst, ..."

Van origine is een deel van de tekst wel degelijk op een historische tekst gebaseerd, Lorem ipsum is een deel van dolorem ipsum, wat "pijn zelf" betekent. In de Loeb Classical Library editie van De Finibus uit 1914 eindigt de tekst op pagina 34 met "Neque porro quisquam est qui do-" en start op pagina 36 met "lorem ipsum (et seq.)…". Dat suggereert dat de laatste pagina daarvan het begin van de opvultekst is.

Maak jij gebruik van het tekstverwerkingsprogramma MS Word dan zit daar een handig grapje in om hele paragrafen te vullen met zulke Lorem Ipsum teksten. Probeer maar eens in Word in te tikken: =Lorem(5). Je zult zien dat er meteen 5 alinea's met deze tekst gegenereerd worden. Je kunt opgeven hoeveel alinea's en regels worden weergegeven door cijfers tussen de ronde haken van de functie lorem() te typen. De functie =lorem() heeft de volgende syntaxis: lorem(p,l)

(aanvulling per 22 juni 2022) Een alternatief in MS Word voor Lorem Ipsum is een tekst die je in het nederlands genereert met =Rand(aantal). 

Ook nieuwere versies van Photoshop kennen deze functie (zie het menu "T" (text) en kies daar voor "Lorem Ipsum invoegen". Je kunt ook Lorem Ipsum teksten genereren via deze link.