01-tkw-hommel.jpg
02-Kern_Gemert.jpg
03-Kern_Handel.jpg
04-Kern_De_Mortel.jpg
05-Kern_Elsendorp.jpg
06-Kern_Bakel.jpg
07-Kern_Milheeze.jpg
08-Kern_De_Rips.jpg
previous arrow
next arrow
Shadow

De zevende LP tip

Geweldige buitenlandse bands hebben de revue inmiddels gepasseerd, ontbreekt nog een van de langstbestaande rockbands ter wereld: onze eigen Nederlandse superband Golden Earring die al vanaf 1961 bestaat.

Het album is in mijn ogen een heel bijzondere: Eight Miles High uit november 1969.

Met deze elpee doken de Hagenezen in de acid-rock ofwel psychedelische rock. Het nummer Eight Miles High, geschreven door Gene Clark, Roger McGuinn en David Crosby, leende zich uitstekend om de hallucinante sfeer weer te geven.

Tijdens liveoptredens in onder andere de Verenigde Staten werd Eight Miles High uitgerekt tot drie kwartier en verrijkt met een gitaar-, drum- en bassolo. Omdat een elpeezijde slechts beperkt is tot plusminus 20 minuten moest dit nummer ingekort worden. Met 19 minuten is Eight Miles High de langste track die Golden Earring ooit op plaat zette.

Song of a Devil's Servant komt al eerder voor op de voorganger On the Double (1969), maar kent op Eight Miles High een meer psychedelische uitvoering. De elpee is in vijf dagen opgenomen in de Olympic Studio in Londen. De spontaniteit van de songs werd geprezen, de rudimentaire techniek kreeg na de release wat kritiek te verduren.

Nummers
Landing - 4.27
Song of a Devil's Servant - 6.00
One Huge Road - 3.05
Everyday's Torture - 5.19
Eight Miles High - 19.00

Bezetting
Barry Hay - Zang, dwarsfluit, gitaar
George Kooymans - Gitaar, zang
Rinus Gerritsen - Basgitaar, orgel, piano
Sieb Warner - Percussie (bijna ondenkbaar dus nog zonder Cesar Zuiderwijk)

Landing