01-tkw-hommel.jpg
02-Kern_Gemert.jpg
03-Kern_Handel.jpg
04-Kern_De_Mortel.jpg
05-Kern_Elsendorp.jpg
06-Kern_Bakel.jpg
07-Kern_Milheeze.jpg
08-Kern_De_Rips.jpg
previous arrow
next arrow
Shadow

De zestiende LP tip

Procol Harum

Brekend met een traditie: ditmaal een album dat niet door de groep zelf is uitgebracht, maar wat een verzamelalbum als een "de grootste hits van" is. Ik heb deze verzamelaar ooit gekocht omdat het gewoon echt "een beste van" is. Indertijd gekocht van de zakcentjes die overbleven na benzine voor de Kreidler getankt te hebben en na volledige alcoholverzadiging in het weekend. 

De keuze voor Procol Harum als elpeetip van de week maakte ik door het overlijden van Gary Brooker eerder deze week. Wie kent niet het nummer "A Whiter Shade Of Pale" dat jarenlang in de top van de Top 100 Aller Tijden prijkte. Maar ook Homburg, A Salty Dog en Conquistador zijn niet in de vergetelheid geraakt. De progressieve rock werd de grondslag voor wat ik later absoluut als mijn favoriete muziek ben gaan zien: de symphonic metal. Ook Led Zeppelin heeft daar uiteraard zijn aandeel in. Maar "the Harum" dus zeker ook!

Ontstaan van de band: Gary Brooker ging werken als liedjesschrijver en kwam hierbij in aanraking met tekstschrijver Keith Reid, met wie hij een aantal nummers schreef. Om deze nummers uit te voeren, werd een nieuwe band opgericht, 'Pinewoods' geheten, met daarin naast Brooker onder anderen organist Matthew Fisher en bassist Dave Knights. Met deze band werd het nummer "A Whiter Shade of Pale" opgenomen. Nog voordat dit nummer uitkwam, werd de naam van de band veranderd in 'Procol Harum'. Het was hun manager die het idee kreeg om de band naar de kat van een vriend te noemen.

De clip is niet van de 1967 uitvoering, maar een schitterende liveregistratie uit 2006.

Portrait of Procul Harum  track listing:
.
A1 A whiter shade of pale
A2 Homburg
A3 A salty dog
A4 She wandered through the garden fence
A5 The milk of human kindness
A6 The devil came from Kansas

B1 Conquistador
B2 Shine on brightly
B3 Your own choice
B4 Bambling on
B5 Pilgrim's progress
B6 Boredom
 

Procol Harum performing A Whiter Shade of Pale with the Danish National Concert Orchestra and choir at Ledreborg Castle, Denmark in August 2006: