Deze website maakt gebruik van cookies, u kunt de website verlaten wanneer u dat niet wilt. Of akkoord geven om cookies toe te staan.

Joomla 4.0 Alpha is uit

Gepubliceerd: zaterdag 18 november 2017 Door Ton Kuipers

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Vandaag, zaterdag 18 november 2017 kreeg ik het bericht in mijn mailbox: Breaking news: Joomla 4.0 Alpha 1 is here!

Oké, het is een testversie die vooral bedoeld is voor de bouwers van de vele derde partij extensions om te zien in hoeverre die extensies aangepast moeten worden om ze bij de echte release van Joomla 4 (stable) nog te kunnen gebruiken. 

Nu moet ik eerlijk bekennen dat bij elke komst van zo'n "major release" bij mij de schrik toch wat om het hart slaat. Want het gaat gegarandeerd wat betekenen voor de joomla websites die ik voor mijn klanten beheer. De vraag is telkens gerechtvaardigd: zal alles nog wel goed gaan na deze release? Het antwoord staat eigenlijk al vast: NEE. Het is vrijwel zeker dat er een hoop werk bij komt kijken.

Zeker zullen niet alle extensions goed meer werken en zeker zullen sommige templates gaan omvallen. En dat is vooral bij aangekochte templates toch wel een zorg. 

Nu wil ik hier zeker geen paniek gaan zaaien want vanaf de eerste Joomla release zijn alle upgrades eigenlijk altijd wel goed gegaan. En wanneer er al een extensie was die niet bijgewerkt werd, dan was er altijd wel een alternatieve extensie te vinden. Maar... Joomla extensie-bouwers zijn in al die jaren toch ook wat anders gaan werken. Ik wil zeker niet zeggen dat ze heel erg commercieel zijn geworden, maar de extensie-bouwers die met een bijdrage voor het pilsje op de goed afloop genoegen namen zijn toch maar op weinig handen meer te tellen. Met andere woorden: tegenwoordig is het (nog altijd voor een habbekrats hoor) gebruikelijk om minimaal enkele tientjes te betalen voor zo'n extensie. Updates zijn ook lang niet altijd gratis. 

Ook met de veranderingen in de templates is in de loop der tijd wel wat veranderd: waren er voorheen altijd wel enkele Joomla-guru's die al gauw na zo'n major release (vaak al daarvoor) een boekje uitbrachten waarin haarfijn uitgelegd werd waar je de templates moest aanpassen. Met een avondje puzzelen had je al je templates wel weer werkend. Nu zijn de templates een heel stuk ingewikkelder geworden en kom je er niet meer met een avondje puzzelen. En dat is toch zeker wel een zorg: hebben je klanten het er wel voor over dat ze opnieuw behoorlijk in de buidel moeten tasten om je uren te vergoeden? 

Er is natuurlijk ook goed nieuws: voordat de Joomla 3 versie zijn support verliest zijn we wel twee jaar verder. Dus niet alles moet op korte termijn. 

Wat al wel bekend is, dat de systeemvereisten behoorlijk aangescherpt worden en dus moet je als eigenaar van je website toch even opletten in hoeverre je hosting bedrijf (dat is de eigenaar van de webruimte die je huurt waarop je site staat) mee gaat in die nieuwe systeemeisen. 

Minimaal vereist:

PHP 5.5.9
MySQL 5.5.3
PostgreSQL 9.2
SQL Server ondersteuning is vervallen. 

 

Overgenomen van Joomla.org: 

  • What’s new in Joomla 4.0 so far?
  • Removal of deprecated functions from Joomla 3.x
  • Reworked installer for a quicker and more intuitive user experience
  • New templates using Bootstrap 4
  • Reworked Application for Consoles
  • Integration of Joomla Framework packages
  • This release includes most of the Joomla Core library changes that will be included with version 4.0.0. Some of these changes will require small changes to extensions.
  • For a complete list of known backward compatibility issues for version 4.0, please see Potential backward compatibility issues in Joomla 4.0 in the documentation site.

 

LET OP: een alpha release is NIET voor productie-sites maar voor testdoeleinden!

Zodra ik wat meer helderheid heb gekregen wat de vernieuwingen allemaal inhouden kom ik er graag nog een keer op terug.